Kerti hulladékot égetett

2024. április 17. 13:35

Az önkormányzati rendelet tiltása ellenére égettek kerti hulladékot Balatonalmádiban tegnap.

Összeütközött két személygépkocsi Pápán, a Borsosgyőri úton. A helyi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, megszüntették a forgalmi akadályt, majd letakarították az úttestet. A kocsikban heten utaztak, senki sem sérült meg. 

Megpördült, majd árokba hajtott egy személyautó kedden a 77-es főúton, Nemesvámos közelében. A járműben ketten utaztak, megsérültek, a mentők kórházba szállították őket. A műszaki mentést végző veszprémi hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépkocsit, letakarították az úttestet és megszüntették a forgalmi akadályt.  

Kerti hulladékot égettek Balatonalmádiban, a Neptun utcában. A balatonfűzfői hivatásos tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be, majd felhívták a tulajdonos figyelmét az égetés szabályainak betartására.

Belterületen ott és akkor van lehetőség égetésre, ahol és amikor azt az önkormányzat rendeletben megengedi. A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Minden esetben figyelembe kell venni a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés, és külön szolgáltatás biztosítja a zöldhulladék elszállítását. 

Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. 

Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze az egységes segélyhívó 112-es telefonszámon. 

A szabadtéri tűzgyújtás további szabályairól az alábbi linken tájékozódhat: https://veszprem.katasztrofavedelem.hu/25855/tuzgyujtas-a-szabadban

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap